Eten en drinken a volonté of toch binnen een budget?

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 06:00

Boodschappen doen is niet mijn meest favoriete taak, maar met 3 opgroeiende tieners in huis, moeten we wel meerdere keren per maand onze voorraad bijvullen.
De rekening is bijna altijd meer dan ik in gedachten had. Boodschappenlijstje of niet, het is letterlijk en figuurlijk een serieuze hap uit ons budget!

Interessant om dit eens van dichtbij te bekijken dus en zeker nu de grondstoffen én energieprijzen alsmaar stijgen. 

Maar hoeveel reken je nu per persoon?
En wat met eten en drinken buitenshuis?
Ik vertel je hoe wij het aanpakken.

turn ideas into reality - hoe je slimme doelen kunt stellen

Boodschappenbudget

In de blog over hoeveel rekeningen ik heb,  schreef ik al dat ik een boodschappenrekening heb.

Op deze rekening stort ik maandelijks €375.

Hier betalen we alle boodschappen van, dus zowel eten en drinken, als katteneten (Achiel is toch een deel van het gezin), kuisproducten, wasmiddel en hygiëne producten als tandpasta, zeep, shampoo en toiletpapier.

Je weet ondertussen dat ik zelf wasmiddel maak en we poetsen ook vaak zonder product (dat is toch echt niet altijd nodig!) dus op zich vallen deze kosten heel goed mee.

 

Mijn kinderen wonen de helft van de tijd bij mij, dus gemiddeld zijn we met 2,5 persoon.
Per persoon komen we dan op een kleine €40 per week aan boodschappen.

 

Vind jij dit veel of net heel weinig?

Is dit een 'normaal' boodschappenbudget of wijkt het af van het gemiddelde?

Op de Nederlandse site van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vind je handige tabellen waarin de minimale dagelijkse kosten voor voeding per persoon staan, rekening houdend met de grootte van je huishouden. 


Tot nu toe heb ik nog niks gelijkaardigs gevonden op een Belgische site, maar tip me zeker als jij er wel eentje weet!

 

Dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon bij verschillende huishoudgroottes

Bron: Nibud.nl

Hierin zie je dus ook  hoeveel duurder het leven als alleenstaande is.

Gelukkig is hier een gemakkelijke hack die dit toch een beetje kan beperken, namelijk slim plannen en vooruit koken.

Het loont écht de moeite om je hier eens in te verdiepen.

Goed, terug naar mijn situatie. 

Op dagen dat we met 4 zijn, hebben we minstens €18 nodig voor eten en drinken.
Ben ik allen, dan zou ik minimum €6.71 aan eten en drinken betalen. 

Ook hier zie je dat het verschil niet evenredig is met het aantal personen.

Op maandbasis komen we dan op ongeveer 372 euro per maand.

Wetende dat we graag eens aperitieven, doen we het dus niet slecht.

Iedereen heeft zo zijn zwakke kantjes he ;-)


Eten en drinken op een ander

Een terrasje na een wandeling, een etentje, op café met vrienden, het is ook allemaal eten en drinken natuurlijk.
Van welke rekening wordt dat dan betaald?

Ik schreef al dat het me in het verleden niet altijd lukte goed voor mezelf te zorgen en dat ik mezelf daarom ook zakgeld geef. 
Ik werk ook met budgetten en heb dus een apart potje voor deze uitjes, mijn Horeca-budget.

Het zorgt er voor dat ik kan genieten van deze uitgave en dat ik niet met een tekort zit bij een ander soort uitgave.

Dit bedrag is niet elke maand hetzelfde, maar schommelt grofweg tussen de €40 en de €100. Afhankelijk van wat de andere kosten in deze maand zijn.

Een frisse cola na een wondermooie
maar vermoeiende etappe
van de Müllerthal trail.


Take Away

Een paar maand geleden merkte ik dat we heel snel overgingen tot het bestellen van eten.
Vaak uit gemakzucht, maar soms ook omdat we gewoon niet wisten wat te koken.
Achteraf besef je dan vaak dat het toch niet zo lekker was als gedacht en toch ook duur voor wat het dan maar is.
En dan heb ik nog niks gezegd over hoe gezond dat eigenlijk allemaal (niet) is.

 

Daarom heb ik ook een budget voor dit soort eten voorzien.
Dit potje hou ik heel bewust beperkt, want dat gaat over niet zo gezonde voeding. 

Dus,

  • pitta, frietjes, wok of pizza die worden afgehaald of geleverd, komen uit het potje Take Away.
  • frietjes voor bij stoofvlees of broccoli met ei en gerookte forel, worden betaald van de  boodschappenrekening. We halen dan wel de frietjes af, maar mochten we een frietketel hebben, zouden we ze gewoon zelf bakken. 
  • koffie on the go is Take Away
  • een smosje ipv boterhammen als lunch mee naar het werk is Take Away

Het lijkt misschien een heel ingewikkelde regeling, maar dit zorgt er wel voor dat ik niet té veel geld geef aan ongezonde, gemakkelijke maaltijden maar wel geniet van het bourgondische leven.

Door mijn boodschappenbudget op deze manier te organiseren, weet ik ook dat ik geld over heb voor wat ik écht wil en kan ik sparen voor mijn doelen. 

 

En jij, hoe regel jij je boodschappen?

Dit artikel delen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.