Meal prepping

Gepubliceerd op 9 juni 2022 om 05:54

Onlangs kreeg ik een mailtje doorgestuurd over de voordelen van meal prepping. Of dat niets voor mij was?

Ik had er wel al van gehoord, maar vond het zeer ingewikkeld klinken, dus had er me eigenlijk nooit echt in verdiept.
Zoals ik het zag, was het vooral een hele zondagmiddag in de keuken staan om voor 5 dagen eten voor te bereiden waarvan ik me dan toch afvraag hoe smakelijk een salade nog is na 2 of 3 dagen in een potje of -hoe mooi maar onpraktisch- in een bokaal? 

waarom geld besparen?

De afzender van het mailtje zou me proberen overtuigen om toch ook aan het meal preppen te gaan door de 5 voordelen ervan uit de doeken te doen.

Wil je weten of ik overtuigd werd? Lees dan verder ;-)

De voordelen van meal prepping

Meal prepping is het voorbereiden (snijden, mengen,...) of op voorhand bereiden van je maaltijden en is

  • Tijdbesparend
  • Goedkoper
  • Duurzaam
  • Minder stress
  • Gezonder

.

Klinkt niet slecht he?

Dit is wat er ongeveer in het mailtje stond:

Tijdbesparend

Door grotere porties in één keer klaar te maken, bespaar je tijd of verschuif je op zijn minst de ‘kooktijd’ van de drukke avond- of ochtendspits naar een rustiger moment.

Het is een stuk efficiënter om een hele komkommer te snijden dan elke ochtend een stukje.

Snijplanken, kookpotten en ander materiaal wordt maar één keer vuil en je hebt dus ook minder afwas.

 

Goedkoper

Ingrediënten in grotere hoeveelheden aankopen is bijna altijd goedkoper dan in kleine porties. Ik zeg bijna altijd. Let steeds op de kiloprijs!

Water koken, de oven verwarmen of je aardappels gaar koken kost je weinig extra energie en dus geld voor een tweede, derde, vierde,...  portie.  

 

Duurzaam

Je kan seizoensgroenten gebruiken (die zijn goedkoper) en gaat bewuster winkelen met een boodschappenlijstje dat je maakte aan de hand van je weekmenu.
Bewuster winkelen dus minder aankopen en minder verspillen.

 

Minder stress

Doordat je op voorhand bepaalt wat je gaat eten en je boodschappen gedaan zijn en de  maaltijd al (deels) voorbereid of klaargemaakt is, ervaar je minder rush en minder stress.

 

Gezonder

Je hebt een alternatief in de ijskast zitten voor als het snel moet gaan.
Geen pizza of frietjes van de frituur door gebrek aan eten, planning of tijd dus.

 


Ben ik overtuigd?

Jawel! Ik zie er inderdaad de voordelen van in!

Maar ik deed het al voordat het heel hip meal prepping werd genoemd! 🤭

 

  • Een kool wordt in zijn geheel klaar gemaakt en ingevroren voor op een ander moment (er is minder energie nodig om ze klaar te maken en om een latere portie op te warmen dan in twee of drie keer klaar te maken en de volgende maaltijd(en) minder werk en dus minder stress)

  • Overschot van aardappelen, groenten of vlees wordt - afhankelijk van het aantal porties- ingevroren of verwerkt tot een salade of maaltijd voor de volgende dag (minder stress ‘s ochtends en goedkoper en duurzamer want er wordt niets weggegooid)

  • Eten we kippenblokjes en is de portie te groot dan wordt het resterende direct mee in blokjes gesneden en gaat zo de diepvries is, een ui wordt helemaal gehakt, ook al hebben we maar een beetje nodig en de steel van broccoli wordt versneden in de diepvries bewaard tot er genoeg groenten zijn om supersnel soep te  maken (tijdswinst want één keer mes en snijplank vuilmaken en minder afwas.)

  • En een ovenschotel, maaltijdsoep of een portie spaghettisaus zit (bijna) standaard in de diepvriezer, te wachten op het moment dat er geen zin is om te koken en we al bijna onderweg zijn naar de frituur (gezonder en goedkoper!)

Ik ben dus een meal prepper maar wist het alleen niet! 😄

En jij?

Ben jij al een overtuigde meal prepper?

Heb je nog geniale tips voor ons? Deel ze zeker hieronder! Dankjewel!

Dit artikel delen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.