Hoeveel rekeningen heb jij?

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 06:00

Ik heb er in totaal 15! Wat!?

Ik wist wel dat ik er redelijk wat had, want als ik mijn bank app open, moet ik vaak naar beneden scrollen om een saldo te raadplegen (bijna dagelijks dus!) maar ik had ze nog nooit geteld en schrok er dus zelf ook wel van.

Ik weet het, meer is niet altijd beter maar in het geval van zicht- en spaarrekeningen is twee toch beter dan één.

Sterker nog, ik vind twee het minimum.

 

turn ideas into reality - hoe je slimme doelen kunt stellen

Heb jij maar één rekening of vraag je je af hoe ik aan zoveel rekeningen kom? 

Ik geef je de voordelen en leg je uit hoe ik mijn rekeningen organiseer.

Een overzichtje

Ik heb al jaren drie zichtrekeningen en drie spaarrekeningen.

  • een zichtrekening voor de vaste kosten
  • een boodschappenrekening 
  • eentje als leefrekening (waar ik mijn zakgeld dus op stort)
  • een spaarrekening met spaarbuffer
  • een vaste kosten spaarrekening
  • een leef-spaarrekening

 

 Verder heb ik nog een beleggersrekening ifv pensioensparen.

Voor de kinderen is er een kindrekening en ieder kind heeft ook nog eens een zichtrekening en een spaarrekening.
Op hun twaalfde kregen ze alle drie een bankkaart waarop een dag-en weeklimiet staat. 


Niks dan voordelen

Verschillende rekeningen hebben, kan je zien als de verschillende envelopjes of potjes die de mensen vroeger hadden. Als ze hun loon ontvangen hadden, werd het geld verdeeld over deze potjes en daar moest je je aan houden anders was er op een bepaald moment geen geld voor eten of kolen.

Analoog met de potjes, kom je bijvoorbeeld bij gebruik van een vaste kostenrekening niet (of veel minder) in de verleiding geld van deze rekening te nemen om een verlangen op korte termijn te vervullen. Want je weet dat je dat geld voor iets anders nodig hebt. Zo zorg je er voor dat de vaste kosten betaald kunnen worden en je niet in de problemen komt.

Een kindrekening heeft als voordeel dat kosten voor de kinderen, zoals voor school, medicijnen, tandarts, sportkleren,... niet eerst door één van de ouders voorgeschoten moeten worden. Bij ons worden er ook jassen en schoenen van betaald én worden de terugbetalingen van het ziekenfonds erop gestort.

 

Ik besef dat je hierbij voldoende vertrouwen in elkaar moet hebben. Bij ons is dat geen probleem en werkt het veel gemakkelijker dan alle uitgaven noteren en op het einde van de maand een afrekening maken. 

 

 

Bovendien storten we elke maand hetzelfde bedrag op deze rekening (€225) en zo bouwen we een buffer op voor de maanden dat er hogere kosten zijn, bijvoorbeeld in september als de school en de sportclubs starten. Dit is dus ook een vorm van vooruitsparen.

 

 

Een extra voordeel is dat geld dat op een kindrekening gestort wordt, onder bepaalde voorwaarden fiscaal in te brengen is. 

Ik heb een spaarrekening waar genoeg geld op staat om 6 maand van te leven, mocht het zijn dat ik zonder inkomsten kom te zitten. In België is er een hele goede sociale voorziening voor werkloosheid, dus de kans dat ik een half jaar zonder inkomen zit, schat ik eerder klein.

Ik kan deze spaarbuffer dus ook (gedeeltelijk) voor andere grote aankopen gebruiken, bv als ik in panne val met mijn 15 jaar oude auto en een ‘nieuwe’ zou moeten kopen.

 

Deze spaarrekening is niet bij de bank waar ik mijn andere rekeningen heb, zo kom ik nog minder in de verleiding om hiervan te gebruiken zonder dat het echt nodig is.

De andere spaarrekening is mijn leef-spaarrekening. Daarop spaar ik voor vakanties, voor een nieuwe laptop, voor de inrichting van het huis en de tuin en voor de extra aflossing op mijn hypotheek. 

Eigenlijk alle grotere kosten die niet zo uitzonderlijk of groot zijn, maar waar geen budget voor is per maand of niet écht moet (extra aflossing hypotheek) maar wat ik wel wil als het mogelijk is.

 


Zijn er dan geen nadelen?

Toch wel, maar deze zijn miniem. Om volledig te zijn, wil ik ze hier wel vermelden:

  • zichtrekeningen kosten je maandelijks geld
  • je moet erop letten de juiste bankkaart te gebruiken en meerdere codes onthouden
  • als je geen duidelijke bestemming geeft aan de rekeningen, raak je het overzicht kwijt

Die kleine maandelijkse kost heb ik er zeker voor over.

Vind je dat jouw kosten voor de zichtrekening te hoog zijn, vergelijk dan zeker eens met andere banken, want er is wel degelijk een groot verschil. Ook voor de keuze van de bank geldt dus 'kijken, vergelijken en bewust kiezen'!

Dit artikel delen?

Reactie plaatsen

Reacties

Karine Van den Abbeel
3 jaar geleden

Hey Veronique,

Het fiscaal aftrekbare voor storten op kinderrekeningen interesseert mij wel. Mocht je er meer info over hebben dan graag.

Veronique
3 jaar geleden

Dag Karine,
Goed dat je hier nog even op doorvraagt. Het gaat over de fiscale aftrekbaarheid van kindrekeningen waarvan kosten voor de kinderen worden betaald als de ouders gescheiden zijn.
Er zijn een aantal voorwaarden om deze bedragen fiscaal te kunnen aftrekken, oa het kind/de kinderen mogen niet fiscaal ten laste van je staan.

Het is dus geen rekening die (groot-)ouders voor hun (klein)kinderen kunnen openen om daarop bv maandelijks te sparen.