Waarom een budget opstellen belangrijk is?

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 21:40

 

Stel, je gaat je droomhuis bouwen. Je droomt er al lang van maar nu is het eindelijk zo ver. Je hebt inspiratie opgedaan in woonbladen en op Pinterest, je hebt gekeken naar andere huizen, de plannen zijn getekend, de bouwaanvraag is ingediend en goedgekeurd.

De aannemer staat klaar met zijn kraan om de fundering uit te graven en vraagt je hoe diep hij moet graven.

Jij antwoordt: "Ik had gedacht aan ongeveer 40 cm breed en 80 cm diep, dat zal wel goed zijn. Onze vrienden hebben ook zoiets van fundering."

"Ok," zegt de aannemer, "doe ik er betonijzer in?"

"Nee, dat hoeft niet, daar zie je toch niks van..."

Een heel stevige fundering zal dit niet zijn he.

Als we geen rekening houden met de eigenschappen van de bouwgrond, de grootte van de constructie en de last die de fundering moet dragen, dan nemen we een heel groot risico.

We zullen ook elke dag stress ervaren, want vroeg of laat zal ons huis scheuren vertonen, verzakken of zelfs instorten. Daar gaat je droom...

En zo is het dus ook met onze financiële gezondheid.

Als je schattingen doet, dan zijn de inkomsten waarschijnlijk hoger dan in werkelijkheid en de uitgaven zeker en vast een pak lager. Met als gevolg dat je fundering onstabiel zal zijn.

Kijk je naar wat je buren, vrienden of ouders uitgeven en verdienen, dan leef je je leven naar wat zij belangrijk vinden en niet naar wat jij belangrijk vindt.

En geef je je geld alleen maar uit aan wat de buitenwereld ziet, dan ga jij nooit de beste versie van jezelf kunnen zijn.

Maar, noteren we onze inkomsten en uitgaven, houden we rekening met grotere uitgaven die 1 of 2 keer per jaar betaald moeten worden en reserveren we geld voor onze toekomst, dan krijgen we overzicht, rust en ruimte voor je dromen.

Dan komen dromen die eens niet-realiseerbaar leken, binnen handbereik.
Dan krijgen we rust door overzicht en krijgen we hoop en moed door inzicht.

Stel je eens voor wat een gevoel van vrijheid dit je geeft!

Maar hoe beginnen we daar nu aan?

Dat kan je lezen in een volgende post!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.